Kissing Spines

Horses of Steel

Boka en hästmassage nu! För hållbarare hästar!

Kissing Spines

Vad är Kissing Spines?

Vid Kissing Spines sitter tornutskotten i ryggraden för nära varandra eller har förändringar i form av ökad eller minskad bentäthet, de kan till och med ha kontakt med varandra eller vara sammanvuxna. Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär

 

Vad är orsaken till att hästar drabbas av kissing spines?

Det vet man inte helt säkert, dels kan det vara medfött men en del anser också att det kan komma av felaktig belastning.I studier har man sett att en del hästar kan ha kissing spines helt utan symtom, så det är viktigt att veterinären inte ställer diagnos enbart på röntgenbilder.

 

Kan man förebygga kissing spines?

Eftersom man inte säkert vet orsaken till kissing spines så är det svårt att veta om man kan förebygga det. Men att hästen jobbar i rätt form och att man jobbar med att stärka ryggmusklerna kan förebygga.

 

Hur behandlar man Kissing spines?

Man kan operera Kissing spines men åsikterna går isär om att göra det. Läs mer om att operera här 

Rätt träning är viktigt, att hästen jobbar lång och låg så den använder sin rygg, det kan minska besvären. I regel säger man att kissing spines går inte vila bort, utan tvärtom ska en häst med kissing spines träna, men det är viktigt att den tränar på rätt sätt. Här finns övningar för hur man tränar upp ryggen.

Massage och laserbehandling håller muslerna omkring problemet mjuka och behandlar ev. inflammationer som kommit av kissing spines, på det sättet kan man minska besvären från kissing spines.