Inflammation i olika leder

Horses of Steel

Boka en hästmassage nu! För hållbarare hästar!

Inflammationer i hästen leder

Kotledsinflammation är en av de absolut vanligaste diagnoserna på häst!

 

Vad är inflammation i lederna?

Inflammation ger ökad mängd ledvätska, svullnad, värme och smärta i ledkapseln.Om inte inflammationen får läka ut så är det risk att det blir pålagringar på leden som ger artros. Därför är det viktigt att kolla upp om man misstänker att sin häst har en ledinflammation. 

 

Vad är orsaken till att hästen får inflammation i leden?

Överansträning är den vanligaste orsaken, det kan också bli av ett sår eller infektion i leden. Det kan också uppkomma av brist i utfodringen, allergi eller tarmparasiter.

 

Kan man förebygga inflammation i leden?

Ja absolut! Tänk på att variera träningen och underlaget. att regelbundet ta ut massör håller bogarna mjuka så de fungerar stötdämpande som de ska och då skyddar lederna, en massör kan också tidigare upptäcka tecken på att att hästen har ont och då kan hästen får hjälp tidigare. Man ska också tänka på att värma upp hästen ordentligt och rida den i balans. 

 

Hur behandlar man inflammation i leden?

På klinik utreder de vilken led det rör sig om och om det bara är den leden, man gör oftast detta genom att bedöva den misstänkta leden och tittar på om hältan då försvinner. Ofta sprutar de sen kortison på klinik.

Laser är också mycket effektivt!