Artros

Horses of Steel

Boka en hästmassage nu! För hållbarare hästar!

Vad är Artros?

I lederna finns ledbrosk, ledbroskets funktion är att vara stötdämpande och minska friktionen mellan skelettändarna. Vid artros består ledbrosket av över 90 % vatten istället för normala 80 %. Det gör att ledbrosket blir mindre elastiskt och stötdämpande.


Vad är orsaken till att hästen får artros?

En av de vanligaste orsakerna är att hästen fåt en inflammation som inte har fått läka ut, som i sin tur beror på överbelastning eller att leden från början är svag.

En orsak är en skada på leden, leden har svårt att läka och i vissa fall sker en bentillväxt inne i leden efter en skada vilket gör att leden då blir stel.

Ålder är också en orsak, ledbrosket blir naturligt sämre med åldern.


Kan man förebygga artros?

Ja det kan man, det viktigaste är allsidig träning och variation av underlag. Att regelbundet ge sin häst massage kan göra att man tidigare upptäcker om den visar tecken på överbelastning/snedbelasning.


Hur behandlar man artros?

Själva artrosen är en pernament skada, så behandlingen går ut på att dämpa smärta, förhindra nya inflammationer eller att inflammationen sprider sig och att underlätta rörelseförmågan.

Ofta får hästen antiinflammatoriska läkemedel. Vetenskapliga studier visar att även laserbehandling är bra, det minskar inflammation och smärta i leden. Regelbunden massage ökar blodcirkulationen och håller hästen mjuk.