Problemlösning

Horses of Steel

Boka en hästmassage nu! För hållbarare hästar!

Olika skador och problem man kan förebygga med Massage, Biolight och equiband


Här skriver jag hur jag som massör kan hjälpa till att förebygga skador och problem och ge bättre förutsättningar för att minska risken för återkommande problem, jag vill poängterar att jag aldrig ersätter veterinär utan är ett komplement.


Kotledsinflammation: Detta problem är mycket vanligt. Det finns en mängd olika faktorer som orsaka kotledsinflammation. Några orsaker kan vara, för hård och/eller felaktig träning, för hårt eller för mjukt underlag. Det jag som massör kan hjälpa till med för att förebygga en kotledsinflammation är att regelbundet kontrollera och mjuka upp spänningar i bogpartiet. Har du ett mjukt bogparti så fungerar stötdämpningen optimalt och skyddar kotorna. Har hästen redan fått kotledsinflammation så rekommenderar jag att använda biolight varje dag i 10 dagar för optimal läkning, givetvis ska man även alltid kontakta veterinär!

Mer om kotledsinflammation


Hovledsinflammation: Hovledsinflammation är också en vanlig diagnos. Orsakerna kan även här vara felaktig eller för hård träning, dåligt underlag. Spänningar i käken eller en trång sadel kan orsaka spänningar i bogarna som då gör att de olika lederna får ta större stötar. Jag som massör kan förebygga hovledsinflammation genom regelbunden massage, då mjukar jag upp bogpartiet så stötdämpningen blir optimal, är det återkommande spänningar så får vi tillsammans ta reda på vad det beror på.

Biolighten är toppen mot kotledsinflammationer, rekommendation är 10 dagars behandling (givetvis i kombination med veterinären råd och behandling)Ont i ryggen: En vanlig orsak vid problem i ridningen är att hästen har ont i ryggen. Absolut första steget om hästen har ont i ryggen är att kolla så sadeln ligger bra och placerar ryttaren rätt. Jag ser ofta sadlar som placerar ryttaren för långt bak, en riktlinje är att sadelns lägsta punkt ska vara över ryggens lägsta punkt.

En vanlig orsak är också att hästen går i en felaktig form, här är det viktigt med en kunnig tränare! Sen är det viktigt med en bra foderstat för att hästen ska få i sig allt den behöver för att bygga muskler och att hästen inte ska bli överviktig och belasta sin rygg ytterligare.

Det jag som massör kan göra är att dels upptäcka att hästen har ont i ryggen eller spänningar över ryggen, nästa steg är sen att tillsammans komma fram till orsaken. Equibanden hjälper hästen att aktivera sina magmuskler som i sin tur hjälper hästen att använda sin rygg rätt, givetvis fungerar bara det om hästen får rätt förutsättningar när de gäller utrustning, träning och foder för att bygga muskler över ryggen.

Mer om ont i ryggen på häst


Mugg: Mugg är besvärligt och kan vara mycket jobb att bli av med. Biolighten funkar på mugg, jag rekommenderar att man kör 10 dagar i rad.

Mer om mugg


Gallor: Gallor är vanliga och oftast helt ofarligt. Är hästen inte halt och gallorna håller sig mjuka och oförändrade så är det ingen fara. Biolight är bra mot gallor redan på första behandlingen

Mer om gallorProblem att sätta muskler:

 

Ibland känner man att man tränat mycket men ändå ser inte hästen välmusklad ut. Vanliga orsaker är för lite protein i fodret, selenbrist, dåligt anpassad utrustning eller att hästen inte går i rätt form. Här finns det mycket jag hjälpa dig med, till att börja med så tittar vi på foderstaten och utrustningen. Är det inte några fel där så är massage i kombination med biolight bra, dels känner jag så inga spänningar motarbetar hästen eller skvallrar om något problem, biolight och massage ökar också blodcirkulationen vilket hjälper musklerna att utvecklas.